Начало Мода и красота Грижа за Кожата През Зимата: Съвети и Препоръки

Грижа за Кожата През Зимата: Съвети и Препоръки

Mimzy
Последно обновено 16.02.24 16:04
Сподели

С пристигането на студените месеци, кожата на лицето изпитва увеличено напрежение, поради ниските температури и вятъра. За да запазим лицето си красиво, здраво и хидратирано през зимата, е важно да предприемем специални мерки по грижата за нея. В следващите редове ще разгледаме няколко ключови аспекта в всекидневната грижа за кожата през зимата.

Грижа За Кожата На Лицето През Зимата

Започнете с Нежно Почистване на Кожата на Лицето

Зимата идва и имаме нужда от по-плътна и по-кремообразна формула, която да почиства лицето, без да лишава кожата от влагата и да я изсушава. Защитете кожата си от изсушаване, използвайки нежен почистващ продукт, който не отнема естествените масла на кожата. Избягвайте твърди сапуни, които могат да дразнят и изсушават. Потърсете почистващи препарати, които имат овлажняващи съставки като масла, мляко и масло, тъй като те помагат за възстановяване и допълване на влагата на сухата зимна кожа.

Съвет: почиствайте добре кожата на лицето си вечер, като използвате топла, но не гореща вода. Сутрин е желателно да измиете лицето си само с вода.

Ексфолиране с Умереност за Поддържане на Красива и Здрава Кожа

Редовната ексфолиация може да помогне за отстраняване на мъртвите клетки от кожата, но внимавайте да не я прекалите, тъй като това може да наруши кожната бариера. Изберете нежен ексфолиращ продукт и го използвайте само един път седмично вечер.

Серумът за Лице – Добрият Приятел на Кожата през Зимата

Серум за красива кожа през зимата

Серумите  са концентрирани формули, обогатени с активни съставки, които предоставят специфични ползи за кожата. През зимата те могат да бъдат особено полезни, тъй като помагат в борбата с изсушаването и предпазват кожата от студ и вятър. Ето как да интегрирате серумите в своята грижа за кожата през зимата:

Определете Своите Нужди:

 • Изберете серум, който отговаря на специфичните нужди на вашата кожа. Например, ако сте склонни към сухота, можете да изберете хидратиращ серум. За борба с бръчки и стареене, можете да използвате серум с витамин С или ретинол.

Нанасяйте Преди Хидратант:

 • Прилагайте серума след почистване на кожата и преди нанасяне на хидратант. Това позволява на активните съставки да проникнат по-дълбоко в кожата.

Използвайте ги редовно:

 • Използвайте серумите редовно, за предпочитане два пъти дневно – сутрин и вечер. Постоянството е ключ за постигане на видими резултати.

Избягвайте Конфликт с Други Продукти:

 • Ако използвате различни серуми, внимавайте да съчетавате продуктите така, че да няма конфликти. Например, ретинолът и витамин C могат да бъдат чувствителни към слънцето, затова ги използвайте с внимание през деня и съчетавайте със слънцезащитен крем.

Изберете Подходящи Съставки за Зимата:

 • През зимата, когато кожата е по-склонна към изсушаване, използвайте серуми с хидратиращи съставки като хиалуронова киселина, глицерин, витамин Е и други.

Съчетайте с Антиоксиданти:

 • Серумите с антиоксидантни съставки като витамин C помагат за защита на кожата от свободните радикали, които могат да причинят увреждания и стареене.

 Серуми за Подпухване и Тъмни Кръгове:

 • Ако сте склонни към подпухване и тъмни кръгове под очите, използвайте специални серуми за тези проблеми, които съдържат кафеин, пептиди или витамин К.

Поддържайте Влажността:

 • След нанасяне на серум, заключете влагата с лек, но ефективен хидратант, за да поддържате кожата хидратирана.

Преминете към по-силна хидратация

хидратирана кожа през зимата

През зимните месеци задължително преминете към по-тежка формула на основата на крем за зимните месеци за по-добра защита срещу изсушаване на кожата. Ако имате наистина суха кожа, тогава освен да използвате овлажнител, може да се наложи да включите и емолиенти или масла за лице, за да осигурите този допълнителен тласък на влага за здрава, хидратирана кожа. Използвайте хидратиращ крем или лосион със съставки, които са подходящи за хидратация на кожата на лицето през зимата:

Хиалуронова Киселина:

 • Дълбоко хидратираща съставка, която привлича и запазва влага в кожата.
 • Помага за изглаждане на фините линии и бръчки.

Глицерин:

 • Известен хидратант, който привлича влага към кожата.
 • Подходящ за различни типове кожа и предпазва от изсушаване.

Витамин Е:

 • Силен антиоксидант, който подпомага хидратацията и защитава кожата от свободните радикали.
 • Подпомага заздравяването на кожната бариера.

Масла като Шеа и Арган:

 • Богати на ненаситени мастни киселини и витамини, тези масла предоставят интензивна хидратация.
 • Подпомагат възстановяването на суха и счупена кожа.

Серамиди:

 • Естествени компоненти на кожата, които подпомагат задържането на влага.
 • Укрепват кожната бариера и предпазват от дехидратация.

Алое Вера:

 • Благотворна за чувствителна и раздразнена кожа.
 • Успокоява, овлажнява и помага при поддържането на естествения баланс на кожата.

Ниацинамид (Витамин В3):

 • Подпомага хидратацията и заздравяването на кожата.
 • Редуцира загубата на влага и подобрява текстурата на кожата.

Нанасяйте го внимателно след почистване, за да запечатате влагата и да предпазите кожата от дехидратация.

Не Пропускайте Слънцезащитен Крем в Своята Грижа за Кожата През Зимата

Употребата на слънцезащитен крем през зимата е често пренебрегван аспект от грижата за кожата, но тя е от съществено значение за поддържане на здрава и защитена кожа. Въпреки че слънцето може да не изгрява толкова ярко, ултравиолетовите лъчи (UV) все още проникват през облаци и могат да предизвикат увреждания на кожата. Ето защо е важно да използвате слънцезащитен крем през зимата:

 • Защита от UV Лъчите: Ултравиолетовите лъчи, особено UVB и UVA, могат да причинят увреждания на кожата, включително слънчеви изгаряния, стареене на кожата и дори повишен риск от развитие на рак на кожата. Слънцезащитният крем предоставя бариера, която помага да се предотвратят тези негативни ефекти.
 • Предотвратява Стареенето на Кожата: Ултравиолетовите лъчи са един от основните фактори, предизвикващи преждевременно стареене на кожата. Редовната употреба на слънцезащитен крем през зимата може да помогне да се запази еластичността и младежкия вид на кожата.
 • Предпазва от Пигментни Петна: Слънцето може да допринесе за появата на пигментни петна и неравномерен тен на кожата. Слънцезащитният крем предпазва кожата от прекомерната производство на меланин, което може да доведе до появата на петна.
 • Защита при Зимни Активности: Ако се занимавате със зимни спортове като ски или сноубординг, вашият кожен слой е изложен на по-голям риск от UV увреждане, тъй като снежният покрив отразява слънчевата светлина. Слънцезащитният крем е задължителен за защита на кожата по време на тези дейности.
 • Поддържа Кожата Здрава и Красива: Слънцезащитният крем не само предпазва от увреждания, но и помага за поддържане на здравословна кожа. Той съдържа активни съставки, които могат да укрепят кожната бариера и я предпазят от вредните въздействия на околната среда.

Използване на Гуа Ша в всекидневната грижа за кожата през зимата

Гуа Ша грижа за кожата през зимата

Гуа ша е традиционен китайски инструмент за грижа за кожата, който се използва за масаж и стимулация на кръвообращението. През зимата, когато кожата е подложена на сух и студен въздух, използването на гуа ша може да бъде полезно за улеснение на хидратацията и поддържане на здравословен блясък. Ето как да използвате гуа ша за кожата на лицето през зимата:

1. Подготовка на Кожата: Преди да започнете с гуа ша масажа, почистете лицето си с нежен почистващ продукт, който отстранява замърсяванията и грима. Нанесете и хидратиращ крем или съставка, която обичате, като например хиалуронова киселина или витамин C.

2. Използване на Гуа Ша:

 • Започнете от централната част на лицето и се движете на външните контури.
 • Използвайте гладки и леки движения, като използвате двете страни на гуа ша. Дръжте инструмента под нежен ъгъл, за да не нараните кожата.
 • Поднесете гуа ша до вратовръзката и крайчетата на косата. Това може да помогне за дрениране на токсините и подобряване на лимфния поток.
 • Следвайте природните линии на лицето – от челото към врата и от центъра на лицето към външните контури.

3. Насърчаване на Абсорбцията на Продуктите:

 • Използването на гуа ша може да подпомогне абсорбцията на хидратиращите продукти, които сте нанесли преди това, като подобри микроциркулацията и транспорта на влага в кожата.

4. Фокус върху Проблемни Зони:

 • Ако имате проблемни зони като подпухнали очи, използвайте по-малката, по-изострена част на гуа ша, за да масажирате тези области леко.

5. Редовност:

 • За най-добри резултати, използвайте гуа ша редовно, но бъдете нежни с кожата си, особено през зимата, когато тя може да бъде по-чувствителна.

6. Последваща Грижа:

 • След гуа ша масажа, нанесете останалия продукт върху кожата и завършете с лек масаж.

Особено Внимание обърнете на Устните и Очите

Устните и периорбиталната област са особено чувствителни към студа. Използвайте увлажняващ балсам за устни и крем за очи, за да предпазите тези зони от сухота и напукване.

Студеният Вятър е Основен Враг за Кожата През Зимата

Вятърът може да допринесе за загубата на влага от кожата. Носете шапка или шал, за да предпазите лицето си от студения въздух и вятъра.

Радвайте се на своята красива и здрава кожа през зимата

Спазвайки тези съвети за грижа за кожата на лицето, вие можете да се насладите на здрава, хидратирана и лъчезарна кожа през студените месеци. Помнете, че всяка кожа е уникална, и е важно да откриете продукти и рутини, които отговарят на специфичните нужди на вашата кожа. Ако имате сериозни проблеми или въпроси, консултирайте се с дерматолог за индивидуален съвет.