Бутилки за Вино: Инфографика и Видове

Tatzy
Последно обновено 14.10.23 11:15
Сподели

Забелязвали ли сте някога разнообразието от форми и цветове на бутилките за вино? Чудили ли сте се дали има някаква причина за това? Във винопроизводството, всяка дребна детайл играе важна роля в крайния резултат. Една от тези детайли, които често се пренебрегват, е типът на бутилката, в която виното е запечатано. Различните стилове и форми на бутилките могат да влияят върху аромата, вкуса и дори развитието на виното с течение на времето.

В тази статия ще проучим различните типове бутилки за вино и тяхното влияние върху качеството и характеристиките на напитката. Можете да научите много какъв вид вино  купувате, базирайки се на стила на бутилката. Разгледайте основните типове бутилки за вино и какви вина обикновено се съдържат в тях.

Бутилки за вино тип Бордо

бутилка за вино

Това е най-разпространената форма на бутилка и както показва името, тя произхожда от Бордо. Има прави страни и отчетливи рамене. Бутилката обикновено е тъмнозелена или кафява за червените вина и светлозелена или прозрачна за белите вина. Има основателна причина за разликата в цвета. Цветното стъкло предпазва червените вина от слънчевите лъчи, а прозрачната бутилка подобрява цвета на белите вина.

Този тип бутилка се използва за различни сортове грозде, като Каберне Совиньон, Мерло, Малбек, Совиньон Блан, Шенен Блан, Семийон и Сотерн.

Бутилка за Десертни Вина

Десертните вина са наситени с традиция, което се отразява в техните украсени бутилки. Тези бутилки излъчват изисканост, рядко срещана при обикновените сухи винени бутилки. Производителите често използват специални печати или печати и различните форми на бутилките разграничават всеки стил на десертно вино.

Бутилкa за вино „Албеиса“

Тази бутилка произхожда от Ланге, Пиемонт, Италия. За първи път е използван в началото на 18 век. Изглежда подобно на бургундската бутилка и се използва за страхотните червени вина на Пиемонт, като Бароло и Барбареско.

Бутилки за вино „Бургунди“

бутилки за вино

Бургундската бутилка е въведена в Бургундия около 19 век, преди бутилката от Бордо. Тази бутилка е със скосени рамене и цветът на стъклото е зелен. Сортовете грозде, съхранявани в бутилка с форма на бордо, включват Пино Ноар, Шардоне, Сира, Небиоло и Пино Гри.

Различни Стилове за Десертни Вина

Бутилки за вино „Кот дьо Прованс“

Формата на бутилката е смесица между гръцка амфора и кегла. Това е типичната бутилка за вината на Côtes de Provence, която включва разнообразие от розе и червени. В Италия се използва за вино Verdicchio.

Стъклото за този тип бутилка обикновено е прозрачно или светлозелено в случая на вината Verdicchio.

Бутилки за вино „Елзас“

Бутилките Alsace са по-високи и по-тънки по форма в сравнение с другите бутилки. Имат леко наклонени рамене. Цветът е зелен за немските вина и кафяв за френските. Основното грозде, съдържащо се в този тип бутилка, е Ризлинг.

Бутилкa за вино „Токаджи“

Тази форма се използва за унгарски токаджи и има вместимост 0,5 литра. Стъклото е прозрачно.

Бутилки за Шампанско и Искрящи Вина

бутилка за шампанско

Бутилките за искрящи вина са проектирани да издържат на огромното налягане, генерирано от седем атмосфери на земята. Някои от тях могат да имат долни дупки (пунти), а други – не. Премиални искрящи вина често разполагат със специално проектирани бутилки, което добавя допълнително ниво на ексклузивност.

Бутилки за вино  „Порт“

Бутилка Порто обикновено се използва за вина Порто, Мадейра и Шери. Бутилката има гърловина, която има за цел да улови излишната утайка по време на наливането. Цветът на стъклото може да бъде в различни нюанси на зелено или кафяво.

Бутилки за вино „Марсала“

Бутилката Marsala изглежда подобна на бутилката Port, но е по-висока и по-тънка. Използва се за вино Марсала. Стъклото обикновено е тъмнокафяво или черно на цвят.

Бутилки за вино „Клавелин“

Тази бутилка е ниска, набита и тежка. Това е единствената бутилка, разрешена за Vin Jaune. Обемът му е 0,62 литра. Vin Jaune (на френски означава „жълто вино“) е специален и характерен вид бяло вино, произведено в региона Юра във Франция. Подобно е на сухо фино шери.

Бутилки за вино „Bocksbeutel“

Bocksbeutel е напълно различна от другите форми на бутилки за вино; това е сплескан елипсоид. Стъклото е с тъмно зелен цвят. Използва се за червените вина от германския регион Франкония, някои португалски вина и италианските вина Орвието. Тази конкретна форма е защитена от Европейския съюз.

Бутилки за вино „Кианти“

Това е старата бутилка вино Кианти, която вече не се използва. Бутилката придаде селски вид на виното. Беше кръгъл, така че се нуждаеше от кошница, за да може да стои изправен на масата. Капацитетът беше около 2 литра. Веднъж изпразнени, тези бутилки често се използват като свещници.

Няма научна причина, поради която не можете да поставите Пино Ноар в бутилка от Бордо, но лозарите по света все още използват традиционните форми на бутилки за вино за региона, с който се свързват техните вина. За повечето това е просто въпрос на традиция. Но също така улеснява хората да идентифицират различни видове вино по поглед. Бутилките са оцветени по различен начин поради същата причина.

А сега е време да се насладим на чаша хубаво чаша вино! Наздраве!